İçeriğe geç

Resmi Evrak Türleri Nelerdir

Resmi yazı türleri nelerdir?

Resmi yazışmalar: resmi yazı, özgeçmiş, rapor (tıbbi görüş, bilirkişi görüşü), rapor, karar, dilekçe.

Resmi belgelerde hangi yazı tipi kullanılır?

Bilgisayar ortamında yazılan metinlerde “Times New Roman” yazı tipi ve 12 punto kullanılması zorunludur.

Resmi yazıların 2 derece bölümleri nelerdir?

Bunlara özel, hizmete özgü, gizli ve çok gizli öğeler dahildir. Özel: Tanımın da belirttiği gibi “özel” gizlilik düzeyi, öncelikle kişisel bilgi içeren belgelere uygulanması gereken bir düzeydir.

Dilekçe resmi yazı mıdır?

DİLEKÇE: Kamu veya özel kuruluşlara gönderilen, bir kaygıyı dile getiren mektuplara dilekçe denir.

Resmi anlatım türleri nelerdir?

Bu amaçlara bağlı olarak dört anlatım tarzı kullanılmaktadır: Açıklayıcı anlatım.

Yazı türleri nelerdir?

Roman.Hikaye.Masal.Tiyatro.Deneme.Fıkra.Makale.Biyografi.Diğer makaleler…

Resmi yazı stili nedir?

Resmi Yazışmalarda Kural: Times New Roman veya Arial Resmi Yazışmalarda Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’in 6. maddesine göre, tüm resmi yazışmalarda Times New Roman veya 11 punto Arial yazı tipinin kullanılması yasal bir zorunluluk olup, herhangi bir yaptırımı bulunmamaktadır.

Resmi evrakta imza nereye atılır?

MADDE 15 – (1) Metnin sonunda iki ila dört satır boşluk bırakılarak, belgeyi imzalayacak yetkili imza sahibinin adı ve soyadı ile altındaki ünvan, metin alanının en sağına, ortaya yazılır (Örnek 8). İmza, adın ve soyadın sol üstüne yerleştirilir.

Dilekçelerde hangi yazı tipi kullanılır?

Bilgisayarda hazırlanan dilekçe; koyu olmayan standart siyah renkte, 12 punto Times New Roman yazı tipi veya 11 punto Arial yazı tipiyle yazılmalıdır.

Resmi yazı formatı nedir?

Madde 7 – Resmî yazışmalarda A4 (210 x 297 mm) ve A5 (210 x 148 mm) kağıt kullanılır. Madde 8 – Bilgisayarla yazılan metinlerde Times New Roman yazı tipi ve 12 karakter büyüklüğü kullanılması zorunludur. Rapor, form ve analiz gibi özel işlevi olan metinlerde farklı yazı tipleri ve karakter büyüklükleri kullanılabilir.

Tekit yazısı ne demek?

Resmî yazışma esasları çerçevesinde takit, daha önce yazılıp gönderilen resmî yazıya cevap verilmemesi veya yazının gereklerinin yerine getirilmemesi hâlinde, önceki yazıyı hatırlatmak veya tekrarlamak üzere yazılan yazıdır.

Resmi evrak arkalı önlü olur mu?

Resmi belgelerin biçimi ve özellikleri Belgeye eklenen kağıtlar farklı şekillerde, biçimlerde veya boyutlarda olabilir. Üzerine yazılmış belgelerde, üzerine yazılmış kağıdın yalnızca bir tarafı kullanılır. Başka bir deyişle, kağıdın arkasına hiçbir şey yazılmaz. Ancak, eklerin hem arkası hem de önü kullanılabilir.

Resmi yazışma türleri nelerdir?

Mazbata’ya. • Resmi kurumlar tarafından hukuki bir olay veya durumu belgelemek için yazılan mektuplara muhtıra denir. … anlaşma. • Sözleşme, karşılıklı ve karşılıklı irade beyanından doğan hukuki bir işlemdir. … mektup şekli • … muhtıra. • … bildirim. • … karar. •

Mail resmi evrak yerine geçer mi?

10 Haziran

3. sınıf dilekçe nedir?

Dilekçe, bireylerin bir şey talep etmek, şikayette bulunmak veya bilgi sağlamak için kurum ve kuruluşlara yazdıkları bir tür mektuptur. 80 gr’lık çizgisiz beyaz bir A4 kağıdının ön yüzüne yazılır. Mümkünse bilgisayara yazılır ve çıktısı alınır. Bu mümkün değilse daktilo edilir.

Resmi yazı stili nedir?

Resmi Yazışmalarda Kural: Times New Roman veya Arial Resmi Yazışmalarda Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’in 6. maddesine göre, tüm resmi yazışmalarda Times New Roman veya 11 punto Arial yazı tipinin kullanılması yasal bir zorunluluk olup, herhangi bir yaptırımı bulunmamaktadır.

Metin türleri nelerdir?

Bilgilendirici metinler akademik yazılar, makaleler, tarihi yazılar, denemeler, incelemeler, haber makaleleri, günlükler ve seyahatnameleri içerir. Edebi türler masallar, kısa öyküler, romanlar, şakalar, fabllar, oyunlar, destanlar ve şiirler gibi türleri içerir. Bilgilendirici metinlerin amacı bilgi iletmektir.

Resmi yazı ne demek?

Resmi yazışma nedir? İdarelerin kendi aralarında, kendi aralarında veya gerçek ve tüzel kişilerle haberleşmek için güvenli elektronik imza kullanarak elektronik ortamda, fiziki ortamda ise zorunluluk hallerinde veya istisnai durumlarda el yazısı ile imza kullanarak gerçekleştirdikleri işlemi ifade eder.

Form yazısı nedir, özellikleri nelerdir?

Kamu kurum ve kuruluşları veya özel kuruluşlarda aynı konu üzerinde sürekli olarak yazılan makaleler için oluşturulan basılı eserlere form dokümanları denir. Form metinlerinde daha sonra doldurulacak alanlar boş bırakılır ve gerekirse fotokopisi çekilir.

Kaynak: dopod.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir